Resveratrol - zázrak prírody
Resveratrol je "malý" zázrak prírody, ktorý sa nachádza hlavne v šupkách a jadierkach modrej vinnej révy, v šupkách a jadierkach čiernych ríbezlí, v grapefruite a červenom víne. Patrí medzi neuveriteľne silné antioxidanty a ako antioxidant vykazuje široké protektívne pôsobenie na bunky, tkanivo, jednotlivé orgány a celý organizmus.
Práca Dr. Davida Sinclaira z Harvard University preukázala, že resveratrol ovplyvňuje činnosť génov produkujúcich sirtuin (skupina siedmich génov spojených s procesom starnutia, nazývané tiež gény dlhovekosti). Kľúčom predĺženia života je zvýšenie aktivity génu SIRT1. Tieto gény majú za úlohu regulovať početné biologické procesy a opravovať poškodenú DNA.
Sirtuíny sú považované za molekuly s blahodárnym účinkom na zdravie a so zázračným efektom predĺženia života. Zdá sa, že spôsobujú, že dedičná informácia sa stáva odolnejšia na poškodenie a to má na dĺžku života priamo blahodárny vplyv. Sirtuin teda chráni pred poškodením DNA a bráni tak škodám, ktoré v našich bunkách s postupujúcim vekom spôsobujú napr. voľné radikály.
Vedci sa teda zamerali na hľadanie látok, ktoré zvyšujú aktivitu génu SIRT1 v ľudských bunkách a zo všetkých porovnávaní vyšiel ako najúčinnejší práve resveratrol, zvyšujúci jeho aktivitu 13-násobne.
Práve v účinkoch resveratrolu vidí Dr. Sinclair vysvetlenie pre tzv. francúzsky paradox. Za týmto označením sa skrýva fakt, že Francúzi trpia asi o 40 % nižším výskytom kardiovaskulárnych chorôb, než aký by zodpovedal množstvu tuku, ktorý konzumujú v potrave. Na rozdiel od iných milovníkov tukov popíjajú Francúzi v zvýšenej miere červené víno a Dr. Sinclair je presvedčený, že resveratrol z vína aktivuje, v tele francúzskych milovníkov červeného, gény pre sirtuíny. Bunky, ktoré by inak boli nezdravým životným štýlom vážne poškodené, majú vďaka sirtuínom šancu na „zahojenie" a prežitie. Namáhané tkanivá ako srdcový sval alebo neuróny mozgu vďaka tomu vydržia viac.
Doterajšie výzkumy preukázali, že resveratrol účinne a viacstranne chráni srdcový cievny systém tým, že znižuje napätie ciev, bráni oxidácii „zlého" cholesterolu, bráni nadmernej zrážanlivosti krvi a významne posilňuje telesný antioxidačný systém. Dá sa naozaj povedať, že predlžuje život. Neobyčajne významný je rovnako účinok resveratrolu proti celému radu zhubných nádorových ochorení spočívajúci v tom, že resveratrol blokuje všetky postupné procesy, behom ktorých sa zdravá bunka mení na bunku rakovinovú.
Má protizápalové, antibakteriálne, antivírusové, antialergické a protiplesňové účinky, je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a má 50x vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E, pričom je maximálne bezpečný a pri jeho užívaní neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky.
Blahodárnych účinkov resveratrolu na zdravie človeka je však omnoho omnoho viac, stačí vygoogliť.
Tieto vyhlásenia neboli vyhodnotené Úradom pre kontrolu potravín a liečiv USA. Produkty spoločnosti Jeunesse Global nie sú určené na diagnózu, liečenie, ani prevenciu proti žiadnej chorobe.